הפינה של הגינה- פיטנגו
והפעם – פיטנגו❤
הפיטנגו הינו פרי טרופי שמקורו בברזיל.
הוא נראה כמו עגבנייה קטנה ויש לו טעם חמצמץ-מתוק.
הפיטנגו אינו פרי פופולארי כל כך אצלנו בישראל , אך מי שגדל על הפרי האקזוטי יזהה אותו בהרבה מושבים גם כאן בעמק חפר כגדר חיה וטבעית.
חיי המדף שלו אינם ארוכים ולכן מומלץ לאכול אותו ישירות מהעץ ואפשר גם להכין ממנו מטעמים כמו ריבה או ליקר קייצי!
כאן במשק הלברכט תוכלו למצוא כמה עצי פיטנגו שבדיוק בתקופה הזו מניבים פרי טעים ועסיסי!
ובפינתנו השבועית נספר לכם על הערכים התזונתיים שלו, איך תוכלו לגדל אותו בקלות, ואפילו נשתף אתכם במתכון טעים ומרענן לריבת פיטנגו קייצית ומטריפה ❤🌞
איך תגדלו אותו ~
כל מה שצריך לעשות זה להגיע אלינו לגינה לאסוף כמה זרעים מפרי קיים, לנקות אותם מהציפה שלהם, לייבש אותם בשמש למשך יום אחד ולהנביט אותם למשך חודשיים. האדמה המומלצת לצמח היא אדמה שמנוקזת היטב, מעט חומצית ולא מלוחה, והכי כדאי לשתול אותו במקום שלא חשוף לרוח, קור או שמש מלאה. הפרי גדל כבר 3 שבועות לאחר הפריחה, כשבין תקופת הפריחה ליבול יש להשקות אותו הרבה. לאורך השנה תזכו לראות 2-3 יבולים.
ערכיו הבריאותיים ~
צריכת פרי הפיטנגו מומלצת מאד; הוא עשיר בנוגדי חמצון וויטמינים שמחזק את המערכת החיסונית. עשיר ובויטמין C.
צריכה קבועה של פיטנגו מסייעת לשפר את תפקוד הריאות ואף מונעת מחלות מסוימות וזיהומים שעלולים לתקוף אותן, ובנוסף הפיטנגו שומר על בריאות מערכת העיכול.
קונפיטורת הפיטנגו של גאיה ~
מרכיבים:
1 ק"ג פרי פיטנגו נקי (מנקים את הפרי מהגרעינים ומהעוקץ = הצ'ופצ'יק הירוק הקטן שבקצה 😉)
600 גרם סוכר (3 כוסות)
מיץ לימון מלימון שלם גדול או קטן לפי הטעם יותר לימון יותר חמצמץ (הכניסו גם את הגרעינים של הלימון בשביל הפקטין- עוזרים להתקרשות הריבה הם בולטים לעין אפשר להוציא אותם אחרי סיום הבישול)
אופן ההכנה:
מכניסים את כל המרכיבים יחד לסיר
ומבשלים על אש נמוכה.
חשוב לערבב עם כף עץ כל 5-10 דקות
במהלך הבישול מסירים באמצעות כף את הקצף שנוצר על פני התבשיל. לערבב טוב בכל פעם שהתבשיל מגיע לרתיחה אם צריך מסירים מהכיריים לכמה דקות ומחזירים.
הבישול לוקח בין שעה לשעתיים אחרי כל רתיחה אפשר לבדוק אם הקונפיטורה מוכנה באמצעות "מבחן הצלחת";
מכוון שהקונפיטורה מתייצבת רק לאחר שהיא מתקררת נבדוק אותה בשיטה הבאה- שמים צלחת במקפיא, כדי שתהיה קרה מאוד. כשהקונפיטורה רותחת, מוציאים את הצלחת. לוקחים ככפית מהקונפיטורה ומעבירים אותה לצלחת. בעזרת הכפית עושים "שביל" במרכז הקונפיטורה. אם השביל נותר פתוח – הקונפיטורה מוכנה. אם הוא נסגר מיד – היא עדיין נוזלית מדי ויש לבשל כ־10 דקות נוספות ולבדוק שוב.
כשהקונפיטורה שלנו מוכנה מעבירים אותה לאחסון בצנצנות נקיות ככל שניתן, למנוע מחיידקים לפעול ולייצר בהן עובש. לצורך זה, מעקרים אותן: שמים אותן בסיר עם מים רותחים, או יוצקים עליהן מים רותחים ומשרים כמה דקות. מניחים את הצנצנת והמכסה לייבוש מלא כשהן הפוכות על רשת או על מגבת נקייה.
על מנת לשמור על הריבה נקייה מחיידקים, יוצקים את הריבה כשהיא רותחת לצנצנת, סוגרים מיד ומניחים את הצנצנת הפוכה, על המכסה. כך, כשהקונפיטורה מצטננת, נוצר ואקום והקונפיטורה יכולה להישאר כל זמן שלא פותחים את המכסה עד שנה מחוץ למקרר, מרגע הפתיחה, הקונפיטורה תישמר חודשים ארוכים במקרר.
טיפים:
*אם רוצים מרקם חלק טוחנים את הקונפיטורה עם בלנדר מוט אחרי שמסיימים את הבישול.
*ניתן להוסיף גם תפוח לטעם פירותי או כל פרי קייצי אחר שאוהבים, התפוח עוזר להתקרשות הריבה – בעל הרבה פקטין.
הידעת?
מה ההבדל בין ריבה לקונפיטורה? ריבה מכילה לפחות 35% פרי, בעוד קונפיטורה מכילה לפחות 45% פרי.